Lønsom og bæredygtig foderforsyning på kvægbedrifter - videnoverførsel

Lønsom og bæredygtig foderforsyning på kvægbedrifter - videnoverførsel - SEGES Projektsitet

Formålet er at fremme en lønsom og miljømæssig bæredygtig produktion på den enkelte kvægbedrift. Det opnås ved at øge udbytterne, forbedre kvaliteten og reducere omkostningerne ved fremstilling af grovfoder.

Som en særlig indsats gennemføres ”Rådgivermatchen” i perioden 2016-2018, der har til formål at skabe lønsom vækst på malkekvægbedrifterne og demonstrere nytteværdien af en helhedsorienteret og tværfaglig rådgivning omkring grovfoderforsyningen.

Vi vil hjælpe maskinstationer, landmænd og rådgivere i gang med udbyttemåling og –registrering og sikre, at data bliver en integreret del af rådgivningen. Vi vil blandt andet demonstrere, hvor nemt det er at opgøre forskellen mellem høstet og udfodret udbytte og dermed sætte fokus på lagertabet. Høstprognoserne for kløvergræs, majshelsæd, kolbemajs og kernemajs vil blive opdateret og justeret løbende via analyser af afgrødeprøver udtaget i de sidste 2-3 uger før forventet høst på udvalgte kvægbrug.

Det strategiske planlægningsværktøj FMS (Foder Mark System), som anvendes til økonomisk optimering af foderforsyningen på konventionelle kvægbrug, tilpasses, og det demonstreres, hvordan værktøjet kan anvendes på økologiske kvægbrug. Den nyeste viden om grovfoderproduktion og –udnyttelse vil blive formidlet via artikler og sociale medier. Desuden vil den nyeste teknologi og viden indenfor produktion og udnyttelse af grovfoder blive demonstreret på en ekskursion for landmænd og rådgivere på to topmoderne og effektive malkekvægbedrifter.
Det er forventningen, at de deltagende landmænd, som følger projektets anbefalinger, i gennemsnit øger deres indtjening med cirka 1.000 kr. årligt pr. ko samt reducere miljøpåvirkningen pr. produceret enhed.

Sæt allerede nu kryds i kalenderen den 15. juni 2017 og kom til en inspirerende og udbytterig dag, hvor grovfoder i mark og stald sættes på dagsordenen. I år besøger vi området syd for Vejen.
Skal køerne på græs i år? Så husk, at du på afgræsningsprognosen kan følge den forventede græsvækst og græssets foderværdi 7 dage frem.
Skabelon til aftale om handel med grovfoder er udarbejdet i samarbejde med DM&E
Rigtig indstillet snitter er afgørende for majs­ensilagens kvalitet.
Brug slætprognosen med aktuelle vejrdata for dit område, når beslutningen om det eksakte slættids-punkt skal tages.
De anbefalede frøblandinger er blevet revideret. Eneste ændring er nedlæggelsen af blanding Ø46. I artiklen beskrives de enkelte græsarter og blandingernes anvendelsesområder
For en del maskinstationer med Claas finsnittere og Telematics, blev 2017 året hvor det store skridt mod digital dataopsamling blev taget. Vi har fulgt med og bringer her de foreløbige evalueringer fra året.
Direkte dataflow fra snitter til foderbord har længe stået på ønskesedlen. Og det skal nok komme.
I år ser det igen ud til at blive tidligt forår, og så er der gode muligheder for rettidig etablering af roer til foder og bioenergi i et prima såbed.
Sådan registreres udbytter med FarmTracking
Per Warming fik lavet fem slæt græs­ensilage af god kvalitet i 2016.
Fortørringsprognosen er blevet opdateret, så den nu beregner tørstofindholdet i kløvergræs på skår op til 60 timer frem, mod tidligere 36 timer.
Som i foregående år har SEGES i samarbejde med lokale rådgivere i DLBR indsamlet prøver af frisk slætgræs til analyse med henblik på opstart og justering slætprognosen.
Ligesom i foregående år har SEGES i samarbejde med lokale rådgivere i DLBR indsamlet prøver af frisk slætgræs til analyse med henblik på opstart og justering slætprognosen.
Ligesom i foregående år har SEGES i samarbejde med lokale rådgivere i DLBR indsamlet prøver af frisk slætgræs til analyse med henblik på opstart og justering slætprognosen
Høsten er startet flere steder i landet
Høstklar majs over hele landet
De tidligste marker snart klar til høst
Majsen lader vente på sig i det fugtige vejr
De første prøver af majshelsæd udtaget på Sjælland den 4. september viser tørstofprocenter fra 20,7 – 23,8 %.
I fem marker fordelt over det meste af landet følges tørstofprocenten i kolbemajs og vandprocenten i kernemajs frem til høst. Se resultater fra de prøver udtaget 18/9.
Økonomistyring handler også om at have styr på sit grovfoderlager.
Regnearket Græsinfo er opdateret med nye resultater fra sortsafprøvningen 2017. Brug græsinfo til at finde udbytte- og kvalitetsegenskaber for de sorter der indgår i din græsblanding
Tag hensyn til den aktuelle bestand af kløver i marken ved planlægning af gødskningsstrategien.
Den første tildeling af kvælstof i handelsgødning kan ske ved begyndende vækst. Ved fordeling af kvælstof i handelsgødning er det vigtigt at tage hensyn til den aktuelle bestand af kløver i marken og antal år med kløvergræs på arealet.
Tre rådgivningsvirksomheder dyster om at skabe størst mulig bundlinjeeffekt i grovfoderproduktionen hos en række af deres kvægkunder.
Fordøjeligheden af første slæt græs- og kløvergræsensilage er den næsthøjeste i de knap 40 år, fordøjeligheden har været målt
Fordele og ulemper ved høst af grønne afgrøder frem for helsæd.
Kernemajs høstes, så snart den sorte plet er synlig ved kernernes tilhæftningssted og med maks. 40 pct. vand. Sen høst øger risikoen for angreb af Fusarium.
Kolbemajs høstes med 55 pct. tørstof. Tidlige, ensartede og veludviklede marker er bedst egnet til kolbemajs.
Majshelsæd med 30-34 pct. tørstof skal snittes kort og ensartet med 8 mm snitlængde, og kernerne skal findeles i småstykker.
Majsprognoserne er opdaterede og aktive. Fra medio september justeres prognoserne løbende på grundlag af prøver udtaget i majsmarker flere steder i landet.
Majshelsæd skal helst høstes med 30-34 pct. tørstof i hele planten. Majshøsten forventes påbegyndt i sidste halvdel af september i de luneste egne.
Spændende afgørelse af første etape i konkurrencen om at skabe den største økonomiske forbedring i grovfoderproduktionen for en gruppe udvalgte kunder.
Se spritnye resultater for majssorter på sortinfo. Vælg kun majssorter, som er afprøvet i landsforsøgene
Der er i den forløbne uge indberettet 2 partier af majsfrø med mangelfuld fremspiring.
Ved første opgørelse den 29. maj af majsmarker med mangelfuld fremspiring, er der ikke indberettet nogen marker.
Dyrkning, lagring og fodring med roer - Økonomi i fodring med roer.
Prøver udtaget 18. september viser, at de tidligste marker på Sjælland, Fyn og i Syddanmark kan forventes klar til høst sidst i september.
Sæt kryds ved den 15. juni og mød op til en dag, hvor du bliver tanket op med ny viden om grovfoder-produktion.
– Se det på Grovfoderekskursionen 15. juni.
En beskrivelse af hvordan du kan bruge satellitdata til at få overblik over dine majsmarker
Så majs, når der er udsigt til en uges godt vejr, og jordtemperaturen som gennemsnit i et døgn er 8 °C i 10 cm dybde. Så med præcis samme rækkeafstand, men så ikke i hjulspor. Placér startgødningen i 10 cm dybde.
Foderkoderne for de vigtigste ensilager i fodermiddeltabellen er opdateret med gennemsnittet af analyserne for de seneste tre vækstår 2014 – 2016
Læg en strategi for slætgræsset og tag første slæt en uge tidligere end du plejer.
Lige nu ser det fornuftigt ud med majsen, mens anden slæt i græs er lidt mindre end normalt. Skal der suppleres med helsæd, er det vigtigt at vælge det rigtige høsttidspunkt og at passe på udlægget.
Fem slæt giver højere fordøjelighed og højere indhold af råprotein, som det er synd at snyde sig selv for.
Det er meget vigtigt, at det nye udlæg af kløvergræs bliver etableret rettidigt og korrekt, da det er en stor del af grundlaget for et stort udbytte af høj kvalitet i første slæt året efter.
Plantetallet skal afpasses efter majsens anvendelse, forholdene for majsdyrkning og sortens tidlighed.
Ændringer i versioner på FMS
Det er nu, at fundamentet for næste års græshøst skal lægges. Sidste slæt skal tages senest medio oktober. Hold fokus på bladmasse, kvælstof- og kaliumforsyning.
Præsentation fra Plantekongres 2018

© 2021 - SEGES Projektsitet